fbpx

Onderzoek: de impact van outdoor advertising op consumentengedrag

 In marketing en branding

Macedonië is België niet en omgekeerd, maar toch lazen we in een studie uit 2020 van het Department of Business and Economics van de universiteit van Tetova in Macedonië een reeks bevindingen over outdoor advertising die naar ons aanvoelen evengoed voor ons land gelden. 

Herhaling en locatie zijn cruciaal

De studie onderzocht de impact van outdoor advertising op consumentengedrag. De onderzoeksmethodologie omvatte enerzijds literatuuronderzoek en anderzijds eigen onderzoek door middel van enquêtering bij inwoners uit de universiteitsregio. Daarbij werden de deelnemers bevraagd over de reclames die ze opgemerkt hadden via alle mogelijke media. 

Laten we meteen met de deur in huis vallen:



1. De aanwezigheid van outdoorreclame had binnen de groep onderzochte reclamemedia een grote impact. 95 % van de respondenten had de reclames in de onderzoeksperiode opgemerkt. 91 % stipte aan dat ze ooit iets kochten dat ze op een outdoorreclame gezien hadden (dat was dan wel breder bekeken dan de onderzoeksperiode).

2. De impact werd nog sterker naargelang de borden strategischer opgesteld stonden. Locatie is dus echt wel van belang.

3. Outdoor advertising bereikte een uniek publiek dat de andere advertentiekanalen niet opgemerkt had.

Nieuwe kansen voor outdoorreclame door technologie

Laten we een en ander ook nog even duiden: de onderzoekers vertrokken vanuit de wetenschap dat alle succesvolle bedrijven zwaar inzetten op marketing. Van al die marketing- en reclame-uitingen is buitenreclame eigenlijk een van de alleroudste vormen, eeuwenoud zelfs. Zowel bij de Egyptenaren, Romeinen als Grieken zijn oude papyrusrestanten gevonden die als reclameposters fungeerden. Of, nog ouder, van oude Indische rotstekeningen die dateren van 4.000 v.Chr. wordt vermoed dat ze eigenlijk reclameboodschappen wilden uitdragen. Heeft buitenreclame dan vandaag nog altijd zijn waarde in deze sterk gemoderniseerde wereld of is deze aanpak bij bedrijven in de vergetelheid geraakt? Uiteraard wordt er vandaag niet op papyrus of rotswanden geadverteerd.

De onderzoekers stippen meteen ook nieuwe kansen aan voor outdoor advertising in deze wereld vol snel evoluerende technologie: outdoorreclame hoeft niet alleen op een papieren billboard maar kan ook op schermen met bewegende beelden (we zullen het dan maar zeggen: ledschermen) en kunnen ook inspelen op het feit dat iedereen tegenwoordig een smartphone of ander slim toestel op zak heeft waarmee hij meteen naar een bepaalde site, shop of actiesite kan surfen.

94 % van de bevraagden merkt outdoorreclame op

Het onderzoek komt met een waslijst aan gegevens op de proppen. Van de hele groep bevraagden gaf 91 % aan dat ze bij een aankoop weleens rekening hielden met wat ze in wegreclame gezien hadden. Hoe die beïnvloeding precies werkt, werd onderzocht in vijf blokken van vijf theses. De resultaten per these overlappen grotendeels. Daarom herverpakken we ze hieronder in een verkorte versie: : 

Bevindingen over de invloed van outdoorreclame op productbekendheid en wat daarbij de doorslaggevende factor is: 

94 % van de respondenten gaf aan dat ze de bevraagde wegadvertenties gezien hadden.

85 % van de respondenten ging akkoord tot helemaal akkoord dat een hint naar de prijs hen in het oog gesprongen was.

68 % van de respondenten stipte aan dat hun aandacht getrokken was door de beelden, teksten en personen in de advertentie.

60 % van de respondenten gaf aan dat ze het product kenden omdat ze de reclame herhaaldelijk gezien hadden.

Bevindingen over de invloed van outdoorreclame op het effectieve koopgedrag:

42 % van de respondenten gaf aan dat de informatie in de advertenties hen overtuigde en tot nadenken over een aankoop aanzette.

67 % van de respondenten gaf aan dat outdooradvertenties hun koopgedrag beïnvloedden. Van die respondenten wijtte 60 % dat aan de factor herhaling.

Onrechtstreeks wordt hier een oude boutade bewezen dat consumenten niet louter rationeel kopen: 25 % van de respondenten was niet meteen overtuigd door de informatie in de advertentie, maar werd er in zijn koopgedrag toch door beïnvloed.

Prijs: een goedkoop argument of niet?

Tot slot geven we nog even mee wat de respondenten aangeven zelf van een outdooradvertentie te verlangen:

34,3 % wil informatie over de prijs.

29,8 % wil productinformatie.

18,5 %
kijkt uit naar kortingen of acties.

Maar: tegelijk gaf 75 % van de respondenten toe dat prijs uiteindelijk de doorslaggevende factor is voor een aankoopbeslissing. Over die discrepantie tussen die 34,3 en 75% kunnen we dan weer eens een onderzoek opzetten. Het geeft maar aan hoe boeiend de consumentenpsyche is in al zijn ratio en irratio. En laten we nu vlug nog wat led op de consument loslaten!



Ledreclame opnemen in je marketingmix? 

Samen bestuderen we locatie, frequentie, herhaling en mogelijke afwisseling binnen een herhalend patroon. Neem contact op met Stijn Roosemont op +32 9 279 90 00, mail naar info@led-ad.be of stel je vraag via het contactformulier.